El Protocol de la Imatgeria Festiva del Poblenou

La segona meitat de la dècada de 1990 es van consolidar els models festius que en bona part encara són vigents actualment. Deixàvem enrere aquell esperit de descoberta i creativitat col·lectiva que havia alimentat els moviments populars de la dècada de 1980 i es consolidava la institucionalització de les manifestacions festives. És el moment que en moltes ciutats de Catalunya s'aproven o actualitzen protocols festiu que regulen la presència dels entremesos (dracs, gegants, diables, cavallets...) a les manifestacions festives. Una bona il·lustració del canvi de sensibilitat podria ser la participació dels entremesos de Barcelona, el de dins de muralla (ja s'entén), a la processó de Corpus Christi i l'acatament a la custòdia.

Per altra banda, l'any 1996 es va constituir l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya que va donar un nou impuls a la creació de figueres de tota mena amb estètiques i funcionalitats diverses que ampliaven sense límits l'àmbit d'actuació de la imatgeria festiva.

En aquest context, l'any 1999, promogut per la Colla del Drac del Poble Nou i la Colla dels Gegants del Poblenou, es publica el Protocol de la Imatgeria Festiva del Poblenou amb la intenció de deixar establert un calendari festiu poblenoví: Festes de Maig i Festa Major, establir quin paper hi haurien de fer les figures d'imatgeria festiva i fer públic un inventari del conjunt de figures pròpies del Poblenou. Per tant, no és tracta d'un conjunt de normes de caldrà seguir sinó, com es diu al final de l'opuscle: Aquest protocol només pretén recollir aquells costums i maneres de fer que la pràctica popular i les circumstàncies han anat establint durant els darrers vint anys. Per tant, no es pot entendre com una norma inamovible tot el que aquí es digui. I caldrà anar-lo modificant d'acord als canvis que s'hi vagin produint.